Warsztaty kołacze węgierskie

  • Czas trwania: 60 minut 

    Liczba uczestników w grupie:  20-30 osób 

    Uczestnicy: dzieci wieku przedszkolnym, wczesnoszkolnym, młodzież i dorośli

    Koszt warsztatów: ustalany jest indywidualnie w zależności od lokalizacji placówki i liczby dzieci

    Miejsce warsztatów: dojeżdżamy do przedszkoli, szkół, ośrodków kultury, bibliotek, świetlic itp.

     

     

  • Opis warsztatów kołacze węgierskie

    Tradycja wypiekania kołaczy węgierskich istnieje już od XVII wieku i wychodzi się z Węgier, gdzie na ten przysmak mówi się także ciasto kominowe a na Słowacji trdelnik. Kołacz to rodzaj pachnącego ciasta drożdżowego, które nawija się na specjalne wałki. Tworzone są w dwóch wersjach na słodko lub słono.  Na naszych warsztatach pieczenia kołaczy węgierskich uczestnicy poznają składniki ciasta na kołacze węgierskie. Samodzielnie nawiną ciasto na wałek, przy pomocy osoby prowadzącej zajęcia. Każdy wałek wcześniej zostanie przez dzieci odpowiednio przygotowany do nawinięcia na niego ciasta. Gotowe kołacze ostawimy do wyrośnięcia  a następnie włożymy je do pieczenia. Przywozimy profesjonalny sprzęt do pieczenia kołaczy, więc nasze ciasta po kilku minutach wyjmiemy z pieca.

    Następnie każdy uczestnik za pomocą specjalnego przyrządu zdejmie upieczonego kołacza z wałka oraz go udekoruje. Upieczony pachnący kołacz obtoczony zostanie  w cukrze z cynamonem a także udekorowany różnymi dodatkami przez dzieci

    Zachęcamy do wspólnego odkrywania smaków kuchni węgierskiej i rezerwacji warsztatów pieczenia kołaczy.